Ostatnio nie miałam czasu na fotografowanie naszych posiłków, choć trochę się w mojej kuchni działo. Między innymi przygotowałam obiad 100 % français dla miłego gościa z Polski. Była zupa cebulowa zapiekana z bagietką posypaną serem gruyere, zrobiłam też wyjątkowo (na specjalne życzenie!!!) danie z mięsem - lokalną quiche lorraine, a na deser sprawdzony mousse au chocolat wg. Pierra Hermé (obiecuje wkrótce zamieścić ten wspaniały, prosty przepis). Tak więc gość zajadał się francuską tartą z boczkiem, a ja w zamian zajadałam się ptasim mleczkiem dostarczonym prosto z Polski.
Tymczasem jednak na blogu ciasto idealne do popołudniowej kawy. Powstało trochę z przypadku. W szafce leżała puszka z plastrami ananasa, w lodówce było tylko jedno jajko, a w pamięci miałam podobny przepis podejrzany w którymś z kulinarnych czasopism. I tak oto jest - odwrócone ciasto z karmelizowanym ananasem.
Odwrócone ciasto z ananasem
- 6 plasterków ananasa z puszki
- 125 g masła
- 125 g cukru
- 1 jajko
- 125 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka

Super wygląda!
OdpowiedzUsuńCiasto wyglada oblednie! A na taki francuski obiad chetnie bym sie do ciebie wprosila.
OdpowiedzUsuńfajnie wyglądają te krążki ananasa:)
OdpowiedzUsuńCudo!
OdpowiedzUsuńPiecze się, zobaczymy co to wyjdzie.
OdpowiedzUsuńJuz kiedyś upieklam ciasto z tego przepisu. Podwoilam tylko składniki i zamienilam cześć mąki na mąkę kokosową - wyszło oblędnie dobre więc dziś powtórka :)
OdpowiedzUsuńBy the way, polecam mąkę kokosową, jest mega zdrowa ;)