środa, 10 lipca 2013

Placki z kukurydzą, chilli i bazylią

W upalne dni chyba nikt nie ma ochoty stać przy garach. Szczególnie po całym dniu pracy. Wtedy sprawdzają się szybkie obiadokolacje takie jak np. te placki. A może nawet kilka zostanie na lunch następnego dnia w biurze. Suuuper ;)

Placki są słodko-pikatne dzięki połączeniu kukurydzy i świeżego chilli. Dodałam do nich listki bazylii, ale sądze, że świetne będą też z kolendrą. Fajne są. Polecam.



Placki z kukurydzą, chilli i bazylią

Składniki na 4 porcje:
120 g mąki
150 ml mleka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka kukurydzy
1 świeża papryczka chilli, posiekana
garść drobno pokrojonej bazylii
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia


Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Mleko wymieszaj z jajkiem. Połącz dokładnie suche i mokre składniki. Dodaj kukurydzę, chilli i bazylię. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż niewielkie placki (u mnie jeden placek to dwie łyżki masy), na złoty kolor.
Podawaj gorące. Pasuje do nich np. guacamole.
Zjadać zanim Was zjedzą komary.

To wszystko na dziś. Smacznego! :)



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...